PASSEPORT

 

PASSEPORT

 

France

Irlande

Macédoine

Espagne

Bulgarie

Allemagne

+/-

++

 

 

 

Bases techniques

Basic techniques

Основни техники

Técnicas básicas 

Основни

техники

Technische Grundlagen

 

 

 

Peser et Mesurer

 

Weigh and Measure

Користи опрема за мерење на мерни единици(kg.l.ml.gr.)

Pesar y medir 

Претегля и измерва

Wiegen und Messen

 

 

 

Utiliser un thermo-sonde

Use a probe

Користи термосонда

Utilizar un termómetro sonda de cocina 

Използва кухненски термометър

Ein Küchenthermometer anwenden

 

 

 

Passer au chinois

 

Sieve with a chinois

Просејува со сито

Pasar por el chino, pasar por la estameña 

Прецежда с гевгир и цедка

Durch ein Spitzsieb gießen

 

 

 

Plier, découper, graisser du papier sulfurisé

Fold, cut, grease greaseproof paper

Употребува хартија за готвење и печење(обложува,сече и намастува)

Plegar, cortar, engrasar papel sulfurizado 

Сгъва, нарязва и намаслява хартия за печене

Backpapier falten, schneiden, einfetten

 

 

 

Utiliser une mandoline et ou un robot

Use a cutter or a robot coupe

Употребува рачни или електрични апарати за сецкање

Utilizar una mandolina y un robot 

Използва

ренде мандолина или кухненски робот

Eine Mandoline oder eine Küchenmaschine benutzen

 

 

 

Réceptionner des marchandises

Receive goods at delivery

Прима продукти

Recepcionar las materias primas 

Приема доставки

Die Waren in Empfang nehmen

 

 

 

Réaliser un prélèvement et étiqueter

Take a sample and label foods

Зема  примерок  и означува храна по категории

Realizar una toma de muestra y etiquetar 

Взема проба и етикетира храни

Eine Lebensmittel probe entnehmen und etikettieren

 

 

 

Document de contrôle HACCP

Use HACCP documents

Применува HACCP документи

Interpretar y elaborar un documento del Sistema de Control APPCC 

Използва документи HACCP

Kontrollieren

und dokumentieren von HACCP

 

 

 

Refroidir une préparation

Cool a food preparation

Лади подготвена храна за брзо време

Enfriar una preparación según la normativa 

Охлажда заготовка

Abkühlen von zubereiteten Lebendsmitteln

 

 

 

Utiliser produits alimentaires intermédiaires

Use semi-prepared food products

Користи полуподготвени производи-продукти

Utilizar productos alimentarios de las diferentes gamas alimentarias (Gama I, II, III, IV y V) 

Използва

полуфабрикати

Verwendung von Konvinience produkten

 

 

 

Déconditionner des produits surgelés

Defrost frozen foods

Одмрзува замрзната храна

Descongelar productos congelados 

Размразява дълбоко замразени продукти

Tiefkühlprodukte auftauen

 

 

 

Remettre en température

Reheat foods

Повторно ја загрева храната

Regenerar  

Претопля ястия

Lebensmittel Regenerieren

 

 

 

Utiliser matériel de collectivité

Use utensils and equipment properly

Правилно користи опрема и прибор

Utilizar utensilios propios de colectividades 

Използва правилно кухненското оборудване

Korecktes benutzen von Geräten und Utensilien

 

 

 

Entretenir matériel de cuisson

Maintain and sanitise cooking equipment

Одржува и чисти опрема и  прибор за готвење

Mantener el material de cocción 

Поддържа готварското оборудване

Geräte in Stand und Sauber halten

 

 

 

Entretenir le matériel électromécanique

Maintain and sanitise electromechanical equipment

Одржува и чисти електрични и други апарати во кујната

Mantener el material electromecánico 

Поддържка електромеханич-ното оборудване

Elektromechanische  Geräte in Stand und sauber halten.

 

 

 

Le poste de travail à la friture

Work at frying station

Работи во одделот за фритирање(со фритеза)

Preparar la mise en place para la fritura 

Работа в звено пържене

Arbeitsstation fürs Frittieren

 

 

 

Le poste de travail à la grillade

Work at grilling station

Работи во одделот за грилирање (печење скара)

Preparar la mise en place para la parrilla 

Работа в звено печене

Arbeitsstation fürs Grillen

 

 

 

Cuire des produits surgelés

Cook frozen foods

Готви замрзната храна

Cocer productos congelados 

Готви замразени храни

Tiefkühlprodukte kochen / backen

 

 

 

Paner à l'anglaise

 

Make English batter

Подготвува англиска смеса за панирање

Empanar a la inglesa 

Панира по английски

Panieren

 

 

 

Clarifier une marmite gelée

Clarify a beef stock

Прочистува – избиструва говедска супа

Clarificar un caldo de carne 

Избистря телешки бульон

Klären von Kraft Brühen

 

 

 

Glacer à la salamandre

 

Glaze with a salamander

Користи саламандер

Glasear en la salamandra 

Глазира с кухненски саламандър

Mit dem Salamander glasieren

 

 

 

Réaliser marinades crues

Make raw marinades

Прави свежа маринада

Hacer adobos o marinadas en crudo 

Приготвя сурови маринати

Rohe Marinaden zubereiten

 

 

 

Réaliser marinades cuites

Make cooked marinades

Готви маринада

Hacer marinadas cocidas 

Приготвя варени маринати

Gekochte Marinaden zubereiten

 

 

 

Marinades instantanées

Use convenience marinades

Користи конзервирана маринада

Hacer adobos o marinadas instantáneas 

Използва готови инстантни маринати

Schnelle Marinaden

zubereiten

 

 

 

Mouler des aspics

 

Make and mould aspics

Прави и обликува аспик

Moldear áspic 

Излива във форма желирано предястие (аспик)

Zubereiten und Formgeben von Aspike

 

 

 

Hacher gelée

 

Cut jelly

Сече желе

Picar gelatina 

Нарязва желе

Gelee hacken

 

 

 

Préparer de la mie de pain, de la chapelure

Prepare bread crumb, or breadcrumbs

Подготвува презла

Preparar pan rallado 

Приготвя хлебни трохи и галета

Brotkrumen und  Paniermehl zubereiten

 

 

 

Râper et tamiser du gruyère

Grate and sift (Gruyere) cheese

Ренда и просејува Гроајер-кашкавал

Rallar y tamizar queso gruyere 

Настъргва и пресява сирене (Gruyere)

Gruyère-Käse reiben und sieben

 

 

 

Tailler des croûtons, des canapés

Cut croutons and canapes

Сече кротони и канапеи

Cortar crutones, canapés 

Нарязване крутони и канапета

Croutons, Canapés schneiden

 

 

 

Beurres composés crus

Make raw compound butters

Припрема зачинет путер

Elaborar mantequillas compuestas crudas 

Приготвя сурови смесени масла

Zubereiten von kalter Mischbutter

 

 

 

Beurres composés cuits

Cook compound butters

Готви со зачинет путер

Elaborar mantequillas compuestas cocinadas 

Готви комбинирани масла

Zubereiten von heiser Mischbutter

 

 

 

 

 

 

Albardar y bridar para asar 

 

 

 

 

 

Œufs

Eggs

Јајца

Huevos 

 

Eier

 

 

 

Casser un œuf

 

Break an egg

Крши јајце

Cascar huevos 

 

Ein Ei aufschlagen

 

 

 

Clarifier des œufs

Separate eggs

 

Одделува жолчка од белка

Clarificar huevos 

Отделя жълтъци от белтъци

Eier trennen

 

 

 

Cuire des œufs coque

Cook boiled eggs (3 min)

 

Приготвува меко варено јајце

Cocer huevos a la coque 

Приготвяне варени яйца

(3 мин.)

Eier weich kochen

 

 

 

Cuire des œufs mollets

Cook boiled eggs (5 min)

 

Приготвува средно варено јајце

Cocer huevos mollets (5m.) 

Приготвя рохко сварени яйца

(5 мин.)

Eier wachsweich kochen

 

 

 

Cuire des œufs durs

Cook boiled eggs (10 min)

 

Приготвува тврдо варено јајце

Cocer huevos duros (10m.) 

Приготвя твърдо сварени яйца

(10 мин.)

Eier hart kochen

 

 

 

Cuire des œufs cocotte

Bake eggs

 

Приготвува потпечени јајца во релна

Cocer huevos a la cocotte 

Вари яйца в тенджерка

Auflaufeier zubereiten

 

 

 

Pocher des œufs

Poach eggs

 

Приготвува поширани јајца

Escalfar huevos 

Пошира яйца

Eier pochieren

 

 

 

Cuire omelettes plates

Cook flat omelettes

 

Подготвува омлет-палачинка

Elaborar tortillas planas 

Приготвя плоски омлети

Flaches Omelett zubereiten

 

 

 

Omelettes roulées

Cook rolled omelettes

 

Подготвува ролован омлет

Elaborar tortillas enrolladas 

Приготвя завити на руло омлети

Gerollte Omelette zubereiten

 

 

 

Frire des œufs

Fry eggs

 

Пржи јајца

Freir huevos 

Пържи яйца

Eier braten

 

 

 

Sauter des œufs

Sauté eggs

 

Пржи јајце на око

Saltear huevos 

Приготвя яйца соте

Eier sautieren

 

 

 

Cuire des œufs brouillés

Scramble eggs

 

Прави кајгана

Elaborar huevos revueltos 

Приготвя бъркани яйца

Rührei zubereiten

 

 

 

Frire des œufs panés

Fry breaded eggs

Вари,панира и пржи јајца

Freir huevos encapotados 

Пържи яйца в панировка

Panierte Eier frittieren

 

 

 

 

 

 

Estofar tortillas 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gran fritura a la Espanola (“con puntilla”) y “buñuelo” 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cocinar huevos a baja temperatura 

 

 

 

 

 

 

 

Légumes

Vegetables

Зеленчуци

Verduras y hortalizas 

Зеленчуци

Gemüse

 

 

 

Laver et éplucher des légumes ou fruits

Wash and peel vegetables

Мие и лупи зеленчук

Lavar y pelar hosralizas o frutas 

Измива и обелва зеленчуци

Obst oder Gemüsen waschen und schälen

 

 

 

Préparer herbes en branche et pluches

Prepare herbs (sprigs and leaves)

Подготвува зачински билки

Preparar hierbas(ramitas y hojas) 

 

Zubereiten von

Kräutern (blätter und stiele)

 

 

 

Trier du cresson

Sort out watercress

Чисти и подготвува поточарка

Clasificar berros 

 

Kresse verlesen

 

 

 

Peler à vif des agrumes

Peel and remove white pith from citrus fruit

 

Лупи и чисти бела кора од цитрусни овошја

Pelar al aire cítricos 

Обелва цитрусови плодове и отстранява ципите

Zitrusfrüchte schälen

 

 

 

Monder des tomates, concasser

Clean tomatoes and make concassé

Прави конкасе

Pelar tomates, picar en concasé 

Почиства домати и реже на дребни кубчета

Tomaten enthäuten, enkernen und schneiden

 

 

 

Préparer oignon clouté et un bouquet garni

Stud an onion, prepare a bouquet garni

Подготвува зеленчуци за супа

 

Clavetear una cebolla con clavo y preparar un bouquet garni 

Нарязва лук на шайби и приготвя  „букет гарни“

Gespickte Zwiebel und Bouquet garni zubereiten

 

 

 

Peler et ou monder un poivron

Peel a raw pepper or peel a cooked pepper

Лупи жива и готвена пиперка

Pelar un pimiento crudo o pelar un pimiento cocido 

Беле суров или печен пипер

Einen Paprika (Roh oder Gekocht) schälen

 

 

 

Bruler des demi-oignons

Char onion halves

Запекува половинки од кромид

Tostar cebollas 

Пече на скара  половинки лук

Zwiebeln hälften dunkel anbraten

 

 

 

Canneler des fruits ou des légumes

Groove/flute fruit and vegetables

Подготви и издлаби резанки од  овошје и зеленчук

Acanalar frutas y verduras 

Издълбава канално кората на плодове и зеленчуци

Riffeln von Obst oder Gemüse

 

 

 

Ciseler oignon, échalote, laitue

Chop onions, shallots, lettuce

Сече разни видови кромид и зелени салати

Cincelar cebolla, echalota, lechuga 

Нарязна на ситно лук, шалот лук, маруля

Zwiebel, Schalotte, Kopfsalat schneiden

 

 

 

Concasser et hacher persil, ail

 

Crush and chop parsley, garlic

 

Ситни и толчи магдонос и лук

 

Aplastar y picar perejil, ajo 

Смачква, стрива и ситно нарязва магданоз, чесън

Petersilie und Knoblauch zerkleinen und hacken

 

 

 

Emincer les légumes

Slice vegetables

Сече зеленчук на тенки резанки –попречно на тркалца

Cortar hostalizas 

Нарязва зеленчуци на шайби

Gemüse in dünne Scheiben schneiden

 

 

 

Escaloper des champignons

Slice mushrooms thickly

Сече печурки на резанки-листови

Filetear champiñones 

Реже гъби на тънки филийки

Pilze in dicke Scheiben scneiden

 

 

 

Historier des agrumes

Cut citrus fruits for decoration

Сече цитрусно овошје за декораци

Embellecer cítricos 

Нарязва цитрусови плодове за украса

Zitrusfrüchte decorative zubereiten

 

 

 

 

 

Tailler en julienne, paysanne

Cut Julienne and Paysanne

Сече жилиен (тенки ленти) и пасен(крупно,неправилно)

 

 

Cortar en juliana, en paisana 

Реже на едри жулиени

Julieene (sehr feine streifen) in und Paysanne (feinblättrig) schneiden

 

 

 

Tailler en mirepoix, brunoise, bâtonnets

Cut Mirepoix, Brunoise, batons

Сече на ситни и крупни коцки и округла форма

Cortar en mirepoix, brunoise y en bastones 

Нарязва зеленчуци за сос на дребни кубчета, пръчици.

In grobe / sehr feinen Würfel / in Stäbchen schneiden

 

 

 

Lever à la cuillère à racine

Cut with Parisian scoop

Ауштекува овошје и зеленчук

Emplear el sacabocados 

Изрязва с уред за топчета

Kugeln mit dem  Pariser Messer (Kugelausstecher) formen

 

 

 

Lever des segments d'agrumes

Cut citrus segments

 

Филетира цитрусно овошје

Sacar en vivo los gajos de cítricos 

 

Отделя сърцевината на цитрусови плодове/ Филетира цитруси

Zitrusfrüchte segmentieren

 

 

 

Tourner différents légumes

Turn various vegetables

Прави декорации од  различен зеленчук

Tornear diferentes hortalizas 

Торнира зеленчуци

Verschiedene Gemüse tournieren

 

 

 

Tourner des tâtes de champignons

Turn mushrooms

Чисти и декорира печурки

Tornear cabezas de champiñones 

Торнира гъби

Champignonköpfe tournieren

 

 

 

Tourner, escaloper artichauts

Turn and chop artichokes

Декорира и сече артичок

Tornear alcachofas 

Оформя и нарязва артишок

Artischocken schälen, und zubereiten

 

 

 

Blanchir des légumes

Blanch vegetables

 

Бланшира зеленчук

Blanquear hortalizas 

Бланшира зеленчуци

Gemüse blanchieren

 

 

 

Cuire dans un liquide

Cook in a liquid

 

Готви во течност

Cocinar en un líquido 

Вари в течност

Kochen in Flüssigkeit

 

 

 

Cuire des légumes à l'anglaise

Boil vegetables in salted water and cool in ice

Англиска подготовка на зеленчук(варење во солена вода и веднаш ладење)

Cocinar las verduras a la inglesa 

Вари зеленчуци в подсолена вода и охлажда в студена вода и лед

Gemüse in kochendem Salzwasser 

garen

 

 

 

 

Cuire des pommes de terre à l'anglaise

Boil potatoes in salted water

Пече компири во релна

Cocer patatas a la inglesa 

Приготвя картофи по английски

Kartoffeln in kochendem Salzwasse garen

 

 

 

Cuire des pommes de terre robe des champs

Cook jacket potatoes

Пече компири во лушпа

Asar patatas con su piel 

Пече картофи във фолио

Kartoffeln  in der Schale kochen

 

 

 

Cuire des champignons à blanc

Cook mushrooms white

Готви шампињони ,,a blank,,(да останат бели,кратко варени во вода со сол.лимон и путер)

Cocer champiñones en blanco 

Вари/пържи гъби до побеляване

Champignons ohne Farbe kochen

 

 

 

Cuire des légumes dans un blanc

Cook vegetables in a blanc

Готви зеленчук,,a blank,,(да не сменат боја, вари во вода со сол.лимон и масло)

Cocer hortalizas en un caldo blanco 

Вари зеленчуци в бял сос

Gemüse ohne Farbe kochen

 

 

 

Cuire des légumes secs

Cook legumes

Готви мешунки

Cocinar legumbres 

Приготвя варива

Getrocknete Hülsenfrüchten kochen

 

 

 

Cuire des pâtes riz à grand mouillement

Boil pasta, rice

Вари тестенини и ориз

Cocer pastas, arroz en abundante agua 

Вари ориз/паста в много течност

Nudeln, Reis mit viel Flüssigkeit kochen

 

 

 

Cuire du riz à court mouillement

Cook rice with little moisture (risotto, etc.)

Готви рижото

Cocer arroz en seco 

Вари ориз в малко течност (ризото и др.)

Reis mit wenig flüssigkeit kochen

 

 

 

Etuver des légumes

Steam vegetables without adding (much) water

Готви зеленчук на пареа

Cocinar al vapor hortalizas, en horno y en cocedero 

Задушава зеленчуци без добавяне на вода

Gemüse dämpfen

 

 

 

Frire des pommes de terre

Fry potatoes

Пржи компири

Freir patatas 

Пържи картофи

Kartoffeln braten/fritieren

 

 

 

Glacer légumes à blanc et à brun

Cook glacé vegetables to white and Brown

Глазира зеленчук да задржи боја или да порумени

Glasear hortalizas 

Глазира зеленчуци до бяло и кафяво

Gemüse weiß und braun glasieren

 

 

 

Griller des légumes

Grill vegetables

Пече зеленчук на скара

Asar hortalizas 

Изпича зеленчуци

Gemüse grillen

 

 

 

Sauter des légumes

Sauté vegetables

Сотира зеленчук

Saltear hortalizas 

Приготвя зеленчуци соте

Gemüse sautieren

 

 

 

Rissoler des pommes de terre

Pan-fry potatoes to brown and cover to steam them

Готви рестован компир на коцки(вари,цеди,пржи,поклопува)

Saltear patatas 

Запържва картофи до златисто

Kartoffeln rösten

 

 

 

Braiser des légumes

Braise vegetables

Вари и динста зеленчук

Brasear hortalizas 

Задушава зеленчуци

Gemüse schmoren

 

 

 

Frire des légumes

Deep fry vegetables

Пржи зеленчук во фритеза

Freir hortalizas 

Пържи зеленчуци в много мазнина

Gemüse braten/frittieren

 

 

 

Réaliser des purées de légumes

Make vegetable purees

Прави пире од зеленчук

Elaborar purés de verduras 

Приготвя зеленчукови пюрета

Gemüse pures zubereiten

 

 

 

 

Can produce a variety of condiment sauces (salsa, chutney, relishes)

Прави разни сосови за прилог и намази(доматни,слатко-кисели,пинџури)

Asar a la parrilla verduras y hortalizas 

Приготвя  разнообразни сосове за овкусяване (салца, туршия, разядки)

+

 

 

 

 

Can produce a variety of condiment pickles

Прави разни туршии

Cocinar al vacio verduras y hortalizas 

Приготвя различни видоне маринати

+

 

 

 

 

Can produce a variety of classical and modern salads

Приготвува разни класични и модерни салати

Fritura en tempura 

Приготвя разнообразни класически и модерни салати

+

 

 

 

 

Can produce a variety of classical and modern finger foods 

Подготвува разни класични и модерни ситни парчиња

Fritura a la Andaluza (con harina de garbanzo) 

Приготвя разнообразни класически и модерни "хапки"

+

 

 

 

 

 

 

Escabechar verduras 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cocer arroces caldosos 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cocer arroces en risoto 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elaboracion de sopas frías (gazpacho, salmorejo, ajoblanco...) 

 

 

 

 

 

 

 

 

Confitar verduras y hortalizas 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cocer en wok verduras y hortalizas 

 

 

 

 

 

Poissons

Fish

Риби

Pescados 

Риба

Fisch

 

 

 

Gratter et laver des moules

Scrape and wash mussels

Чисти и мие школки (мали)

Raspar y laver mejillones 

Почиства и измива миди

Muscheln säubern und waschen

 

 

 

Décortiquer des crevettes

Shell and devein prawns

Чисти оклоп и жили од ракчиња

Pelar gambas 

Бели и почиства скариди

Garnelen von der Schale lösen und den darm enfernen

 

 

 

Ouvrir des huîtres

Open oysters

Отвара остриги

Abrir ostras 

 

Austern öffnen

 

 

 

Ouvrir et ébarber des moules

Open and beard mussels

Отвара и чисти црни школки(мушули) од трева

Abrir y quitar el viso a los mejillones 

Отваря и изчиства миди

Muscheln öffnen und entbarten

 

 

 

Découper un homard en deux

Half a lobster

Отвара и чисти јастог

Cortar una langosta por la mitad 

 

Hummer halbieren

 

 

 

Tronçonner un homard

Cut a lobster in slices/tranches

 

Сече јастог на шницли

Cortar en trozos una langosta 

 

Hummer in scheiben schneiden

 

 

 

Ouvrir et nettoyer  Saint-Jacques

Open and clean scallops

Отвара и чисти школки (големи)

Abrir y limpiar vieiras 

 

Jakobsmuscheln öffnen und putzen

 

 

 

Habiller des poissons

Dress fish

Филира риба

Albardar pescado 

Почиства от люспи и вътрешности рибата за готвене

Fische zubereiten

 

 

 

Dépouiller une queue de lotte

Strip a monkfish tail

Чисти и лупи кожа од грдоба

Pelar una cola de rape 

 

Seeteufelschwänze enthäuten

 

 

 

Lever des filets de poissons ronds

Fillet a round fish

Филетира  вретенеста  риба

Cortar y sacar filetes de pescados redondos 

Отделя филета от обла риба

Rundfische filetieren

 

 

 

Lever des filets de poissons plats

Fillet a flat fish

Филетира сплескана (лист) риба

Cortar y sacar filetes de pescado plano 

Отделя филета от плоска риба

Plattfische filetieren

 

 

 

Détailler des escalopes de poisson

Cut fish fillets

Сече филети од риба

Cortar escalopes de pescado 

Нарязва  рибни филета

Fischfilet schneiden

 

 

 

Détailler poissons darnes  tronçons

Cut fish darns and steaks

Сече котлети од риба

Cortar pescado en rodajas y tranchas 

Нарязва рибни пържоли

Fischsteaks / und tranchen schneiden

 

 

 

Désarêter un poisson plat ou rond

Debone a flat or round fish

Вадење на коски од  риба

Desespinar un pescado plano o redondo 

Обезкостява плоска или обла риба

Gräten eines Plattfisches oder Rundfisches entfernen

 

 

 

Désarêter une barbue pour farcir

Debone a brill to stuff it

Вадење на коски од  Барбун за полнење

Desespinar un rodaballo para rellenat 

 

Steinbuttgräten entfern, und mit einer farce füllen

 

 

 

Désarêter une sole pour farcir

Debone a sole to stuff it

Вадење на коски од  риба лист за полнење

Desespinar un lenguado para rellenar 

 

Seezungengräten entfern, und mit einer farce füllen

 

 

 

Ouvrir une sole pour "Colbert"

Open a sole for a ‘Colbert’

Да подготви риба за полнење и панирање ,,Колберт,,метод

Abrir un lenguado para la elaboración “à la Colbert” 

 

Seezunge für « Colbert » zubereiten

 

 

 

Plaquer les poissons

Scale fish

Чисти риба од крлушки

Espalmar el pescado 

Почиства люспите на риба

Schuppen vom Fisch enfernen

 

 

 

Pocher poisson court-bouillon simple

Poach fish a simple court bouillon

Пошира риба во солена вода

Escalfar pescado en un caldo corto simplo 

Пошира риба в обикновен бульон

Fisch in einem einfachen Sud  (Court boullion) pochieren

 

 

 

Pocher des poissons au bleu

Poach Fish in a court bouillon with vinegar

Пошира риба во солена вода и оцет

Escalfar pescado en azul 

Пошира риба в подкиселен бульон

Fish blau pochieren

 

 

 

Pocher poisson court-bouillon au lait

Poach Fish in a court bouillon with milk

Пошира риба во солена вода и млеко

Escalfar pescado en caldo corto de leche 

Пошира риба в мляко

Fisch in einem einfachen Sud (Court boullion) mit Milch pochieren

 

 

 

Pocher poissons nage

Poach fish in court bouillon (to be reduced and served with fish)

Пошира риба во зачинета солена вода,која потоа се редуцира и се служи заедно со рибата како сос

Escalfar pescado “à la nage” 

Пошира в бульон без оцет

Fisch im eigenen reduzierten Sud pochieren

 

 

 

Frire

Fry

Пржи риба

Freir 

Пържене

Frittieren

 

 

 

Griller

Grill

Пече риба на скара

Asar 

Печене на скара

Grillen

 

 

 

Sauter

Sauté

Сотира

Saltear 

Сотиране

Sautieren

 

 

 

Braiser

Braise

Пржи па динста риба

Estofar 

Задушаване

Schmoren

 

 

 

 

Prepare and cook cephalopods (e.g., squid, cuttle fish, octopus)

Припрема и готви мекотели  (лигњи,сипи и октоподи)

Preparrar y cocinar cefalópodos (calamar, pulpo, sepia, chipirón...) 

 

Kopffüßer zubereiten und kochen

 

 

 

 

Can apply hot and cold smoking techniques

Применува техники за пушење и сушење на воздух

 

 

Anwenden von heiss und kalt Räucher Techniken

 

 

 

 

Can apply wet and dry curing methods

Применува методи за маринирање и суво конзервирање

Curar trucha y salmón 

 

Anwenden von

trocken und nass pökel Techniken

 

 

 

 

Can produce a variety of classical and modern finger foods

Прави разни видови ситни парчиња-класични и модерни

 

Приготвяне на разнообразни класически и модерни "хапки"

 

 

 

 

 

 

 

Asar a la parrilla pescados y mariscos 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cocinar al vapor y en papillote pescados y mariscos 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cocinar al vacío pescados y mariscos 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fritura en tempura 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fritura a la Andaluza (con harina de garbanzo) 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elaborar pescados y mariscos “al pil-pil" 

 

 

 

 

 

 

 

 

Escabechar pescados y mariscos 

 

 

 

 

 

 

 

 

Confira pescados 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viande

Meat

Месо

Carnes 

Месо

Fleisch

 

 

 

Désosser une épaule d'agneau

Debone a lamb shoulder

Транжира јагнеша плешка

Deshuesar una paletilla de cordero 

Обезкостява агнешка плешка

Eine Lammschulter ausbeinen

 

 

 

 

 

 

Deshuesar pollo, codorniz, conejo 

 

 

 

 

 

Détailler de la viande en morceaux

Cut meat into pieces

Сече месо на парчиња

Cortar la carne en trozos 

Нарязва месо на парчета

Fleisch in Scheiben  schneiden

 

 

 

Détailler des lardons

Cut bacon lardons

 

Сече ленти и коцки од сланина

Cortar tocino 

Нарязва бекон

Speckwürfel schneiden

 

 

 

Ficeler de la viande

Tie meat

Дресира  месо

Atar la carne 

Овързва месо за печене

Fleisch binden

 

 

 

Préparer un gigot

Prepare a leg (e.g., lamb)

Подготвува  јагнешки бут

Preparar un gigot (pierna) 

Приготвяне бут

Lammkeule zubereiten

 

 

 

Hacher de la viande

Mince meat

Меле месо

Picar carne 

Приготвя кайма

Hackfleisch zubereiten

 

 

 

Désosser une selle d'agneau

Debone of a saddle of lamb

Транжира јагнешки ребра

Deshuesar una silla de cordero 

Обезкостява рибица на агне

Lammrücken ausbeinen

 

 

 

Habiller un carré

Dress a rack of lamb

Транжира котлети од ребра

Albardar un carré 

Обработва агнешки ребра

Ein Lamb Carré zubereiten und presentieren

 

 

 

Parer et détailler un filet, contre-filet

Dress and detail a loin or a striploin

Сече и подготвува шницли и филе

Preparar y cortar un solomillo y un solomillo bajo 

Отделяи нарязва филе

и контрафиле

Ein Filet/ Rinderrücken parieren und schneiden

 

 

 

Préparer des abats de boucherie

Prepare a variety of offal

Приготвува внатрешници

Preparar casquerí de carnicería 

Приготвя животински и птичи дреболии

Innereien zubereiten

 

 

 

Réaliser des paupiettes

Make paupiettes

Прави роловани полнети шницли

Realizar popietas 

Приготвя руладини

Rouladen machen

 

 

 

Tailler une escalope

Cut an escalope/cutlet

Сече котлети и шницли-вешалици

Cortar una chuleta 

Нарязва котлети

Ein Schnitzel/Kotlette zubereiten

 

 

 

Blanchir couennes, poitrine de porc

Blanch pork rind, pork belly

Бланшира свинска кожа и пафлак

Blanquear cortezas, panceta de cerdo 

Бланшира кожа, свински гърди

Schwarten blanchieren

 

 

 

Frire des aliments farinés

Fry breaded foods

Пржи панирана храна

Freir alimentos enharinados 

Запържва оваляни в брашно храни

Mehlierte Lebensmittel bratten

 

 

 

Griller

Grill

Пече на скара

Asar 

Грилова

grillen

 

 

 

Sauter

Sauté

Пропжува

Saltaer 

Сотира

sautieren

 

 

 

Braiser à blanc des abats

White braise giblets

Диствува внатрешници

Blanquear en caldo blanco casquería 

Задушава пилешки дреболии

Innereien ohne Farbe dünsten

 

 

 

Braiser à brun des viandes

Braise meats to brown

Динствува црвено месо

 

Задушава месо до кафяво

Fleisch braundünsten

 

 

 

Frire des aliments

Deep fry foods

Динствува бело месо

Freir alimentos 

Пържи хранителни продукти в много мазнина

Lebensmittel frittieren

 

 

 

Cuire ragoût à blanc, à brun

Bake stew to white, to brown

Прави готвени јадења од бело и црвено месо

Estofar en caldo blanco y en caldo oscuro 

Пече задушено до бяло, до кафяво

Weisse und braune fleisch Eintöpfe zubereiten

 

 

 

Poêler des viandes

Pan fry meats

Динствува месо на путер

Freircarnes 

Изпича меса на тиган

Fleisch braten

 

 

 

Sauter avec déglaçage

Sauté and deglaze

Сотира и деглазира

Saltear con desglasado 

Сотира и глазира

Sautieren und Deglasieren

 

 

 

 

Make forcemeats for sausages

Прави смеса за колбаси

 

 

Hackfleisch für Würste zubereiten

 

 

 

 

Make forcemeats for terrines, pâtés, galantines and roulades

Прави смеса за сецкани и мелени паштети(асписи,пачи и месни ролати)

Preparar carne picada para salchichas 

 

Farcen für Terienen zubereiten

 

 

 

 

Can apply hot and cold smoking techniques

Применува техники за пушење и сушење на продукти

Realizar el preparado para terrinas, patés, galantinas y ballotinas 

 

Anwenden von heiss und kalt Räucher Techniken

 

 

 

 

Can apply wet and dry curing methods

Применува методи на маринирање и суво конзервирање

 

 

Anwenden von

trocken und nass pökel Techniken

 

 

 

 

Can produce a variety of classical and modern finger foods

Прави разни модерни ситни парчиња(за еден залогај)

 

Може да приготвя разнообразни класически и модерни "хапки"

+

 

 

 

 

 

 

Asar a la parrilla todo tipo de carnes 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cocinar al vacío diferentes tipos de carnes 

 

 

 

 

 

 

 

 

Escabechar determinadas carnes y aves 

 

 

 

 

 

 

 

 

Confitar dirçferentes tipos de carnes 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sauces

Sauces

Сосови

Salsas 

Сосове

Soßen

 

 

 

Réaliser sauce béchamel

Make béchamel sauce

Прави основен бешамел сос

Elaborar salsa bechamel 

Приготвя сос бешамел

Béchamelsauce herstellen

 

 

 

Réaliser sauce béchamel PAI

Make béchamel sauce from convenience products

Прави бешамел сос од готова смеса

 

Приготвя сос бешамел от сухи смеси, полуфабрикати

Béchamelsauce von  Convenience-Produkten herstellen

 

 

 

Dérivés de la sauce béchamel

Make béchamel sauce derivatives

Прави разни преработки од бешамел сос

Elaborar salsas deribadas de la bechamel 

Приготвя производни на сос бешамел

Ableitungen der Béchamelsauce

 

 

 

Réaliser sauce tomate

Produce fresh tomato sauce

Прави свеж сос од домати

Elaborar salsa de tomate 

Приготвя доматен сос от пресни домати

Tomatensauce machen

 

 

 

Réaliser sauce tomate PAI

Produce convenience tomato sauce

Прави сос од домати за конзервирање

 

Приготвя доматен сос от сухи смеси, полуфабрикати

Tomatensauce von  Convenience-Produkten herstellen

 

 

 

Dérivés de la sauce tomate

Make tomato sauce derivatives (with herbs, etc.)

Прави разни доматни сосови со зачински билки

Elaborar salsas derivadas de la salsa de tomate 

Приготвя производни на доматен сос (с растителни подправки и др.)

Ableitungen der Tomatensauce

 

 

 

Sce émulsion froide instable

Make cold emulsion sauces unstable

Прави ладни сосови,емулзии,краткотрајни - дресинзи,винегред-оцет

Elaborar salsas frías inestables 

Приготвя сос - студена нестабилна емулсия

Kalte Emulsions Soßen unstabil

 

 

 

Sce émulsion froides stables

Make cold emulsion sauces stable

Прави ладни сосови,емулзии,долготрајни-мајонези

Elaborar salsas frías estables 

 

Приготвя сос - студена стабилна емулсия

Kalte Emulsions Soßen stabil

 

 

 

Sauces émulsion chaudes PAI

Make convenience hot emulsion sauces

Прави топли сосови –емулзии, за конзервирање

 

Приготвя горещ сос от емулсия сухи смеси, полуфабрикати

Heisse Emulsions Soßen von  Convenience-Produkten herstellen

 

 

 

Beurre blanc,  fondu, nantais

Make Beurre blanc, emulsified butter, white butter sauce with cream

Прави светол сос од путер,сос од топено сирење(фонду),сос од зачинет путер и крем

Elaborar mantequilla blanca, emulsionada y nantua 

Приготвя бьор блан, фондю, нанте

Weiße Emulsions Butter Sauce mit und ohne Sahne

 

 

 

Réaliser sauce émulsion chaude

Make hot emulsion sauces

Прави топли сосови

Elaborar salsas emulsionadas calientes 

Приготвя топли сосове-емулсии

Heisse Emulsions Soßen herstellen

 

 

 

Réaliser des sauces brunes

Make brown sauces

Готви темни сосови

Elaborar salsa oscuras 

Приготвя кафяви сосове

Braune Soßen herstellen

 

 

 

Réaliser sauces brunes aux fruits

Make brown sauces with fruit

Готви темни сосови со овошје

Realizar salsa y purés de frutas 

Приготвя кафяви сосове с плодове

Braune Soßen mit Früchten herstellen

 

 

 

Réaliser sauces vin blanc simple

Make basic white wine sauces

Готви основни бели вински сосови

Elaborar salsas simples de vino blanco 

Приготвя основни сосове с бели вина

Weißweinsauce herstellen

 

 

 

Réaliser sauces vin blanc à glacer

Make white wine sauces to glaze

Готви бели вински сосови за глазура

Elaborar salsas glacés de vino blanco 

Приготвя сосове с бели вина за глазиране

Weißweinsauce zum glasieren herstellen

 

 

 

Réaliser une sauce américaine

Make bisque sauce

Прави американски сос(пасиран зеленчук и месо или риба)

Elaborar salsa a mericana 

 

Amerikanische Soßen herstellen

 

 

 

Réaliser un fumet de poisson

Make fish stock

Готви рибен фонд

Eleborara fumet de pesado 

Приготвя рибен бульон

Einen Fischfond herstellen

 

 

 

Réaliser fond blanc de veau, volaille, marmite

Make white veal stock, white chicken stock, resulting liquid from boiled meat or poultry e.g. Pot au feu

Готви темен фонд од пилешко и телешко месо

Realizar fondo blanco de ternera, de ave para para cocidos y potajes 

Приготвя бял бульон от телешко месо, птиче месо в тенджера

Weißen Kalb-, Hühner-, Soßen fond herstellen

 

 

 

Réaliser un fond brun de veau, volaille, gibier

Make brown veal stock, brown poultry stock, brown game stock

Прави сос од телешко,живина и дивеч

Realizar un fondo oscuro de ternera, de ave y de caza 

Приготвя тъмен бульон от телешко месо, птиче месо, дивеч

Einen braunen Kalb-, Hühner-, Wildfond herstellen

 

 

 

Réaliser un fond de veau lié, une 1/2 glace

Make veal stock, and half glaze

Прави фонд и сос  од телешко месо

Elaborar un fondo de ternera ligado y una demi glace 

Приготвятелешки бульон, и редуциране до 1/2

Einen gebundenen Kalbsfond, und  Kalbsfond zum glasieren herstellen

 

 

 

Réaliser des veloutés de veau, volaille, poisson

Making of a veal, poultry and fish velouté

Прави велуте од телешко месо,живина и риба

Realizar veloutes de ternera, de ave, de pescado 

Приготвя тладък сос от телешко месо, птиче месо, риба

Kalb-, Geflügel, -Fisch veloutés herstellen

 

 

 

Réaliser un fond ou un fumet, sauce PAI

Make a convenience stock and a sauce

Прави фонд и сос за конзервирање

 

Приготвя бульон от готови продукти или риба, сос – от полуфабрикати, смеси

einen Fond oder einen Fumet, von  Convenience-Produkten herstellen

 

 

 

Réaliser des glace de poisson, veau et volaille

Make fish, veal and poultry glazes

Прави густ сос од риба,телешко месо и живина

Realzar glaseados de pescado, de ternera y de ave 

Приготвя  рибен, телешки или птичи редуциран бульон за глазиране

Kalb-, Geflügel, -Fisch reduktion zum glasieren herstellen

 

 

 

Lier à la farine, au roux au beurre manié:

Thickening with flour, with a Roux, beurre manié

Згуснува со брашно и путер

Ligar con harina, con un roux de mantequilla blanda 

Сгъстява с брашно, запържва брашно в масло

mit Mehl, Mehlschwitze, Mehlutter binden

 

 

 

Lier à la fécule et à la maïzena

Thickening with potato starch and corn starch

Згуснува сосови со компирово брашно или густин

Ligar con fécula o maicena 

Сгъстява с картофено нишесте и царевично брашно

mit Stärke, Maizena binden

 

 

 

Lier par réduction

Thickening by reduction

Згуснува сосови со редуцирање

Ligar por reducción 

Сгъстява чрез редукция

Durch reduktion verdicken

 

 

 

Lier à base de purée de fruit et de légumes

Thickening with fruit purée and vegetables

Згуснува сосови со овошно пире и зеленчук

Ligar a base de puré de frutas y de hostalizas 

Сгъстява с пюре от плодове и зеленчуци

Mit Frucht- und Gemüsepürees binden

 

 

 

Lier à base de matière grasse

Can thicken sauces with fat, e.g. with butter

Згуснува сосови со маст,путер

Ligar a base de materia grasa 

Сгъстява сосове с мазнина или масло

Soßen Mit Fett binden

 

 

 

Lier à base de jaune d'oeuf

Can thicken sauces with egg yolk

Згуснува сосови со жолчка од јајца

Ligar a base de yema de huevo 

Сгъстява сосове с жълтъци

Soßen Mit Eigelb binden

 

 

 

Lier à base sang et de corail

Make blood and coral-based thickened sauces

Прави крвавица и корален сос

Ligar a base de sangre y de coral 

 

Soßen mit Blut und Rogen binden

 

 

 

Réaliser des duxelles (maigre et farcir)

Make duxelles (for stuffing and simple)

Прави смеса од печурки за полнење и прилог

Elaborar duxelles (magros y rellenos) 

Приготвя дюксели

(mager) Duxelles herstellen (zum füllen)

 

 

 

Réaliser des farces

Make stuffing

Подготвува филови за полнење

Elaborar rellenos 

Приготвя плънка

Füllungen herstellen

 

 

 

 

Can produce a variety of condiment sauces (salsa, chutney, relishes)

Приготвува разни сосови(доматни,слатко-кисели,намази,пинџур,ајвар)

Elaborar salas condimentadas como chutney, escabeches y encurtidos, salazones 

 

+

 

 

 

 

Can produce a variety of condiment pickles

Приготвува туршија

Condimentar con encurtidos 

 

+

 

 

 

 

 

 

Elaborar salsa verde, salsa marinera, salsa vizcaína, ali oli.. 

 

 

 

 

 

Pâtisserie

Pastry

Слатки

Pastelería 

Сладкиши

Patisserie

 

 

 

Tamiser et fleurer

Sieve and flour (worktop, tray, etc.)

Просејува и наросува брашно(работни површини, даски)

Tamizar y enharinar 

Пресява и набрашнява работен плот, съдове и др.

(durch)sieben und bestreuen mit Mehl

 

 

 

Cirer des plaques

Wax trays/plates

 

Обложува со восочна хартија

Encerar  placas o bandejas 

Намаслява тавите и подносите

Backblech einfetten

 

 

 

Beurrer moules

Butter moulds

Намастува модли со путер

Untar moldes con mantequilla 

Намаслява формите за печене

Formen mit Butter einfetten

 

 

 

Chemiser un cercle

Make a circle/cartouche

Прави форми обвиткани со хартија за печење

Encamisar un molde 

Покрива форма за печене с фолио

eine Ringform austreuen

 

 

 

Utiliser des produits semi-élaborés

Use semi-manufactured products

Користи полуготови, полуприготвени продукти

Utilizar productos semielaborados 

Използва полуфабрикати

Halbfertig produkte verwenden

 

 

 

Utiliser du nappage

Use glazes

Употребува глазури

Napar 

Използва топинг

Glasuren anwenden

 

 

 

Utiliser des produits PAG

Use convenience products

Употребува готови, фабрични преработени продукти

Utilizar productos preelaborados 

 

Convenience-Produkte anwenden

 

 

 

Faire et utiliser un cornet

Make and use cornets

Прави и употребува корнети

Elaborar y utilizar un cornet 

Приготвя и използва корнет

Spritztüten aus Papier herstellen und anwenden.

 

 

 

Utiliser la poche à douilles

Make and use piping bags

Прави и користи дрес кеси за шприц

Utilizar la manga pastelera 

Използва пош и накрайници

Den Spritzbeutel anwenden

 

 

 

Utiliser un batteur mélangeur

Use a mixing machine

Користи миксер

Utilizar una batidora de mezclas 

Използва миксер

Einen Teig Mixer anwenden

 

 

 

Préparer et peser des sirops

Prepare and weigh syrups

Приготвува и дозира сирупи

Preparar y pesar siropes 

Приготвя и претегля сиропи

Zucker Sirups herstellen und wiegen

 

 

 

Cuire du sucre

Cook sugar

Прави шербет

Cocer azúcar 

Приготвя карамелизирана захар

Zucker kochen

 

 

 

Cuire du caramel

Make caramels

Прави карамел сосови

Cocer caramelo 

Приготвя карамел

Karamell kochen

 

 

 

Réaliser une nougatine

Make nougatine

Прави карамелизирање на шеќер со  лешник, бадем

Elaborar turrón de cacahuete 

Приготвя нуга

Nougatine herstellen

 

 

 

Crème pâtissière

Make crème patisserie

Прави кремови за слаткарски производи

Elaborar crema pastelera 

Приготвя крем за сладкиши

Konditorcreme herstellen

 

 

 

Crème anglaise

Make crème anglaise

Прави “anglaise”крем

Elaborar crema inglesa 

Приготвя крем англез

Vanillesauce herstellen

 

 

 

Raliser une crème d'amandes

Make almond cream

Прави крем од бадеми

Elaborar una crema de almendras 

Приготвя крем от бадеми

Mandelcreme herstellen

 

 

 

Bavarois aux œufs, aux fruits

Make bavarois using eggs, using fruit

Прави баварски крем сп јајца и овошје

Elaborar una tarta babarois de huevos, de frutas 

Приготвя баварски крем с яйца и плодове

Bayerische Creme fon Eieren-, Früchten- herstellen

 

 

 

Crème fouettée,

Whip cream

Прави шлаг со миксер

Elaborar crema batida 

Приготвя бита сметана

Schlagsahne herstellen

 

 

 

Chantilly

Make Chantilly cream

Прави шлаг со маталка

Elaborar nata montada 

Приготвя крем Шантийи

Schlagsahne mit Vanille herstellen

 

 

 

Réaliser une crème au beurre

Make a butter cream

Прави путер крем

Elaborar una crema de mantequilla 

Приготвя маслен крем

Buttercreme herstellen

 

 

 

Réaliser une ganache

Make ganache

Прави ganache(ганаж) крем

Elaborar un ganache 

Приготвя ганаш

Eine Ganache herstellen

 

 

 

Crèmes dérivées de pâtissière

Make custard creams and derivatives

Приготвува кремови за слатки( со јајца, со жолчки, со желантин)

Elaborar cremas derivadas de la crema pastelera 

Приготвя кремове за сладкиши

Ableitungen der Konditorcreme herstellen

 

 

 

Crèmes dérivées pâtissière PAI

Use of convenience products (pastry creams, etc.)

Употребува полуприготвени состојки(лиснато тесто, кремови)

 

Ползва полуфабрикати и смеси или готови продукти (за сладкиши, кремове и др.)

Ableitungen der Konditorcreme auf Convenience-Produkt Basis verwenden

 

 

 

Réaliser des sauces aux fruits

Make fruit sauces

Прави овошни сосови

Elaborar salsas de frutas 

Приготвя сосове от плодове

Obstsoßen herstellen

 

 

 

Réaliser une sauce chocolat

Make chocolate sauces

Прави  чоколадни сосови

Elaborar una salsa de chocolate 

Приготвя сосове от шоколад

Schokoladensoßen herstellen

 

 

 

Réaliser des petits fours secs

Make dry petit fours

Прави суви ситни колачи(пуслици, лиснати, макаронси и др.)

Elaborar petit fours secos 

Приготвя сухи петифури

Trockene Petits Fours herstellen

 

 

 

Réaliser la pâte à crêpes et sauter

Make crepe/pancake batter and flip

Прави тесто за палачинки и ги превртува

Elaborar la pasta para crepes y saltear 

Приготвя палачинково тесто  обръща палачинки

Crepeteig und Pfankuchenteig herstellen und in die Luft wenden

 

 

 

Pâte à frire, enrober, frire, glacer

Make batter to fry, coat food, fry and glaze

Прави тесто за пржење, за панирање и глазирање

Elaborar pasta para freir, empanar, glasear 

Приготвя панировка, овалва, пържи, глазира

Einen Fritierteig herstellen und glasieren

 

 

 

Réaliser la pâte à génoise, cuire

Make a Genoese sponge and bake

Прави пандишпан Гвиновезе(се матат цели јајца со шеќер на пареа)

Elaborar la masa para bizcocho genovés y cocer 

Приготвя пандишпаново тесто, изпича

Einen Biskuit Teig herstellen und backen

 

 

 

Pâte brisée, foncer, pincer, cuire à blanc, cuire

Make shortcrust pastry, line, crimp, blind bake, bake

Прави тесто за кростата(путер,шеќер и брашно)тесто да го исука, да го обликува, да го запече, да се филува, да се испече)

Elaborar pasta quebrada. Aplastar, pellizcar y cocer 

Приготвя сладкиши от ронливо маслено тесто, кръмбъл и  изпича

Einen Mürbeteig, herstellen, eine form ausschlagen und ohne Füllung vorbacken, und fertig backen

 

 

 

Réaliser Détailler, cuire la pâte feuilletée

Make, shape/decorate and bake puff pastry

Прави, обликува/декорира и испече лиснато тесто

Elaborar masa de hojaldre, recortar, hornear 

Нарязва, декорира пече многолистно тесто

Blätterteig herstellen, form geben decorative schneiden, und backen

 

 

 

Pâte levée, façonner, cuire

Make leavened dough, shape and bake

Прави кисело тесто,  го обликува и пече

Elaborar una masa levantada, moldeada y hornear 

Приготвя тесто с мая/закваска оформя, пече

Hefeteig, herstellen, form geben und backen

 

 

 

Pâte poussée, cuire

Make bread/cake batter mix, bake

Приготвува и пече тесто за леб и смеса за колачи

Elaborar una masa con levadura sin dejar fermentar ni reposar, y hornear 

Приготвя тесто с бакпулвер, набухватели и пече

Rührteig, herstellen und backen

 

 

 

Cuire du riz pour entremets

Cook rice for desserts

Прави сутлијаш(сладок ориз за десерт)

Cocer arroz para los postres 

Приготвя ориз за десерт

Reis für Desserts kochen

 

 

 

Réaliser une pâte à nouilles

Make pasta dough

Прави тесто за пица

Elaborar una pasta de fideos 

Приготвяне на тесто за паста

Nudelteig herstellen

 

 

 

Pâte à choux, coucher, cuire,

Make choux pastry, pipe, bake

Приготвува,обликува и пече тесто за еклери

Elaborar y escudillar pasta chous, 

Приготвя бутер тесто, разточва, изпича

Brandteig, herstellen, decorative spritzen und backen

 

 

 

Préparer des appareils à flans

Prepare flan mix

Приготвува крем на база на желатин (карамел крем,панакота)

Preparar flanes 

Приготвяне смеси за крем-пити

Flan-Teig zubereiten

 

 

 

Fourrer et masquer un biscuit

Stuff and cover cake in cream evenly

Филува торта

Rellenar y napar una galleta 

Слепва бисквити с крем/конфитюр и гарнира

Einen Biskuit Kuchen füllen und mit Sahne überziehen

 

 

 

Glacer au fondant

Use fondant glazing

Прави фондан глазури

Elaborr helado fundente 

Работи с глазура от фондан

Fondant Glasur anwenden

 

 

 

Glacer au sucre glace

Use sugar glazes

Прави шеќерни глазури

Elaborar helado de azúcar glace 

Използва захрна глазура

Zucker Glasuren anwenden

 

 

 

Monter un entremet en cercle

Make round entremets

Прави округли колачи, бомбици, тортици

Emplatar un entrante o postre en aro 

Приготвя десерти в рингове или райф

Kreisförmige desserts herstellen

 

 

 

Monter des blancs en neige

Whip egg whites into stiff peaks

Мати белки  во цврст чам со маталка во средишниот дел

Montar claras a punto de nieve 

Разбива белтъци до сняг

Eiweiß zu Eischnee schlagen

 

 

 

Incorporer des blancs en neige

Mix whipped egg whites into other mix

Соединува матени белки со друг фил(меша со поврзување)

Cncorporar laras a punto de nieve 

Съединява разбити до сняг белтъци с други смеси

Eischnee unterziehen

 

 

 

Réaliser des meringues

Make meringues

Прави шам маса со варен лајтер

Elaborar merengues 

Приготвя целувки

Baiser herstellen und backen

 

 

 

Réaliser un appareil à soufflé

Make soufflés

Прави и пече суфле

Hacer soufflés 

Приготвя суфле

Soufflémasse herstellen und backen

 

 

 

Pocher de la pâte à choux

Pipe choux pastry

Пржи тулумби, чуроси(шприца  слатки од тесто за еклери, (од тесто што се вари со шприц)

Pochar pasta choux 

Приготвя парено/ варено тесто

Brandteigmasse prochieren

 

 

 

Pocher des quenelles

Poach dumplings

Пошира кнедли

Pochar quenelles 

Приготвя кнедли/ пелмени

Knödel/ Quenelles pochieren

 

 

 

Pocher des fruits

Poach fruit

Пошира овошје

Escalfar frutas 

Пошира плодове

Früchte pochieren

 

 

 

Cuire au bain-marie crèmes

Cook creams in Bain-Marie

Прави кремови на пареа

Cocer cemas al baño maría 

Приготвя сос/кремове на водна баня

Cremes im Wasserband garen

 

 

 

Glace aux œufs, sorbets

Make egg-based ice-cream, and make sorbets

Прави млечен сладолед и сорбет

Hacer helado a base de huevo, y hacer sorbetes 

Приготвя сладолед с яйца и сорбета

Eis auf Eier Basis und Sorbets herstellen

 

 

 

A la cuillère des quenelles, sorbets

Form quenelles with spoon, sorbets

Вади форми од сорбет

Formar quenelles con cuchara, sorbetes 

Оформя с лъжица кнедли, сорбета

Sorbets mit Löffeln in Quenelles form bringen

 

 

 

 

Make vegan products

Приготвува вегански продукти

Elaborar platos sin gluten 

Elaborar platos veganos 

 

+/-

 

 

 

 

Make gluten-free products

Приготвува безглутенски продукти

Macerar frutas 

 

+/-

 

 

 

 

Macerate fruit

Маринира овошје(се додава шеќер, вино. ликер или сируп и се остава да отстои, бланжира и пушти сопствен сок)

Elaborar mousses, espumas 

Elaboración de arroz “tipo asturiana” 

 

+

 

 

 

 

Make mousses

Приготвува различни видови мус

 

Приготвя мусове

+